Rasspecial


Det här är något helt nytt som jag ska börja med och ha med i bloggen en gång i veckan. En såkallad Rasspecial där jag pratar om olika hundraser och förklarar hur dom fungerar. Den här veckan hade jag tänkt prata om de gudomliga hundarna Rottweiler.

Bakgrund / ändamål.

Rottweiler räknas till de äldsta hundraserna. Dess ursprung går tillbaka till romartiden, då den användes som vakt- och boskapshund. Hundarna följde de romerska legionärena över Alperna som människans beskyddare och som boskapshund.
I trakten av Rottweil sammanträffade dessa hundar med de inhemska hundarna och en uppblandning skedde. Rottweilerhundens huvuduppgift blev nu att driva och vakta kreaturshjordar och att försvara husbonden och hans egendom.

Rasen fick sitt namn efter den gamla tyska riksstaden Rottweil: Rottweiler Metzgerhund (Metzger=slaktare). Slaktarna födde upp rottweilern enbart utifrån dess bruksegenskaper och ändamålsenlighet. Härigenom utvecklades med tiden en utmärkt vakt- och boskapshund, som också kunde användas som draghund. När man i början av 1900-talet sökte lämpliga polishundar prövades också rottweilern.
Det visade sig mycket snabbt att den var väl lämpad för polisarbete. 1910 godkändes rasen officiellt som polishund.

Avelsarbetet inriktas på att få fram en kraftfull hund som är svart med rödbruna, klart avgränsade tecken. Och som trots det kraftiga helhetintrycket ändå visar ädelhet och som särskilt väl lämpar sig som sällskaps-, tjänste- och brukshund.

Utseende.

Rottweiler är en medelstor till stor, kraftig hund. Färgen är svart med väl avgränsade tecken i ljusbrun nyans på kinder, nos, halsens undersida, bröst och ben samt över ögonen och undre svansroten. Läpparna är svarta, ögonen är bruna, nosen är svart och öronen är hängande, trekantiga. Käkarna är kraftiga och breda.


Bröstet är djupt och borde räcka ner till rottweilerns armbågar, vilket ger hunden god lungkapacitet. Ryggen är slät och skall aldrig vara sluttande. Rottweilern är 61-68 cm vid manken för hanhundarna och 56-63 cm för tikarna. Vikten är vanligtvis ca 50 kg för hanhunderna och ca 42 för tikarna.

Pälsen är s.k. dubbelpäls, dvs. den består av täckhår och underull.

Egenskaper och karaktär.

Rottweilern utvecklar starka band till sin ägare och har ett stort begär att tillfredsställa ägaren. Rottweilers mår bra av mycket uppmärksamhet från sina ägare och bryr sig om att deras ägare är glada. En rottweiler som har blivit försummad kommer ofta att sträva efter att få sin ägares uppmärksamhet, vilket kan ibland vara i form avatt bita sönders husses skor eller förstöra inredning i hemmet - en Rottweiler är som ett barn.


Rottweiler är hundar med starkt och stabilt psyke och är en lugn, vänlig och godmodig hundras som är tålmodig med barn, tillgivna och följsamma. De är dock mycket lekfulla djur, vanligtvis upphetsade vid minsta tecken på lek. Rottweilers är snabblärda och lydiga men kräver såväl mental som fysisk stimulans för att må bra.


Rottweilern är av naturen en tyst hund och skäller sällan. Tiken kan dock skälla för att skydda sin lya. Om hunden känner sig hotad tystnar den och stannar upp innan den attackerar, och varnar sällan genom att morra. Det här är ett av rasens karaktärsdrag vilket har gett rasen ryktet av att vara opålitlig. En observant ägare märker dock lätt när hunden känner sig hotad. När Rottweilern skäller är det mest av irritation över andra faktorer (bilalarm eller tutor och andra ljud och störningar).


Hanhunden kan vara dominant mot andra hanhundar, dvs. inte tolerera andra hanar i sin närhet. Tidiga möten med många människor, djur och situationer är viktigt för att lära hunden att hantera okända situationer.

Mortion, dressyr och boendemiljö.

Rottweilern är lugn inomhus och kan mycket väl bo i en lägenhet om ägaren ger hunden motion i tillräckligt stor grad, dvs flera timmar varje dag. Om man väljer att skaffa sig rottweiler måste man vara beredd på att dagligen ge hunden den mentala stimulans och motion som krävs för att den skall bli en bra familjemedlem.


En rottweiler är inte svårare än genomsnittshunden att dressera. Dock kräver en rottweiler en bestämd och fast, men följsam ägare. Rasen räknas av många som en hund som inte lämpar sig för oerfarna hundägare. Tikarna är mindre dominanta än hanarna och kräver mindre av sin ägare, med avseende på bestämdhet.


På grund av hundens storlek och styrka bör träningen starta medan valpen fortfarande är liten. Motion, mental stimulans, lydnadsträning och en trygg, säker levnadssituation är viktigt för att hunden skall fungera i familjen och samhället. En rottweiler som hanteras med grymhet kan utvecklas till en nervös, aggressiv hund som med sin kraft är ett hot för alla i sin omgivning.

Hälsoproblem.

Rottweiler har, precis som andra storvuxna raser som t.ex. schäfer, golden retriever, berner sennen, etc., höft-, knä och benproblem; specifikt höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsarthros (AD). En del av HD/AD-problematiken beror på uppväxten, t.ex. mat, motion, etc.


Rottweilers är inte värmetåliga och det är inte ovanligt att de snarkar. Rasen har även andra sjukdomar, t.ex. entropion, men dessa sjukdomar utgör inget större problem hos svenska rottweilers.



Bunnys tyck och tänk om rasen.
Personligen är Rottweilern en stor favorit, och helt klart en hund i min smak. Har blivit förfrågad att ta hand om en 2årig kille vars ägare inte kan med rasen tillräckligt för att kunna äga den (hunden är nu ett understimulerat vrak), tråkigt nog har jag blivit tvungen att avböja med tanke på att jag redan har en hund som för tillfället tar upp all min tid mellan skolarbete osv. Men helt klart så kommer jag i framtiden att skaffa mig en Rottweiler!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0